Domaine des Mailloches in Restigné, in het hart van de Loire, is zo’n plek. Tijdens ons bezoek ontdekten we hoe één druif, Cabernet Franc, zich hier in vier verschillende stijlen kan uitdrukken en telkens een nieuw verhaal vertelt.
Domaine des Mailloches, een topdomein in Bourgueil waarvan we met Cave Sauvage al de Cuvée Instant Plaisir verdelen, wist ons helemaal in te pakken.
Wat een charmante ontvangst, en wat een indrukwekkend domein!
Als achtste generatie wijnmakers is de Demont-clan de oudste wijnmakersfamilie in Bourgueil (al sinds de 19de eeuw!). Met enkel Cabernet Franc slagen ze erin een ongelofelijke variatie aan wijnen te maken.
Tijdens ons bezoek mochten we proeven van hun verschillende cuvées - zelfs rechtstreeks uit de tanks - en leerden we hoe de verschillende bodems en hun manier van werken leiden tot deze verrassende diversiteit.
En laten we eerlijk zijn: als zelfs een voormalige Franse president Domaine des Mailloches koos voor een staatsdiner in het Élysée, wie zijn wij dan om zo’n presidentiële voorkeur in twijfel te trekken?
De kracht van het terroir
De wijngaard van Domaine des Mailloches beslaat 22 hectare en dankt zijn diversiteit aan drie heel verschillende bodemsoorten:
- Zandgrond geeft wijnen die licht, soepel en heerlijk doordrinkbaar zijn.
- Grindgrond zorgt voor vollere wijnen met een prachtige textuur.
- Klei-kalksteen, op zuidelijk gerichte percelen aan de rand van het bos, brengt structuur, finesse en diepgang.
Met deze combinatie toont Cabernet Franc zich veelzijdiger dan ooit.
Bourgueil: een historische appellatie
De AOC Bourgueil werd al in 1937 erkend. De wijngaarden liggen aan de rechteroever van de Loire, verspreid over zeven gemeenten, waaronder Restigné.
Het landschap is een mozaïek van steenachtige eilanden, zand- en grindterrassen en kalkstenen hellingen. Deze rijke diversiteit aan bodems geeft Bourgueil-wijnen hun unieke karakter: verfijnd, aromatisch en trouw aan hun oorsprong.
Acht generaties wijnmakers
De familie Demont behoort tot de oudste wijnfamilies in de regio. In hun kelders rusten nog flessen uit 1864, stille getuigen van een lange traditie. Sinds acht generaties wordt de liefde voor het vak hier doorgegeven.
Vandaag zetten Samuel Demont en zijn familie deze traditie voort en geven ze een hedendaagse invulling aan het familie-erfgoed.